|
| |
| SURINAME AFDELINGEN - Algemeen - - Suriname info
terug Alle onderdelen
Korte beschrijving van Suriname
De Ligging.
Suriname ligt in Zuid-Amerika tussen de 2°- en 6° Noorder Breedte en 54° en 58° Wester Lengte en grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het westen aan Guyana, in het oosten aan Frans-Guyana en in het zuiden aan Brazilië. De hoofdstad is Paramaribo.
De Naam
De naam is waarschijnlijk afgeleid van Surinen, een vroegere Indianenstam in Suriname. Vroeger werd Suriname ook wel Nederlands-Guyana genoemd. Op heel oude kaarten werd on grondgebied aangeduid als: "Zurinaamen"
De Grootte.
Suriname heeft een oppervlakte van ca. 164.000 km2 en is daarmee ongeveer 4 maal groter dan Nederland. En 156 maal groter dan de Nederlands Antillen, inclusief Aruba
Munteenheid
Eén Surinaamse dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Bankbiljetten worden uitgebracht in bedragen van 100, 50, 20, 10 en 5. Sommige grote winkels in de Paramaribo accepteren ook US dollars of Euro’s. Voor het wisselen van vreemde valuta kan men terecht bij de lokale banken of bij de ‘wisselkantoren’ ook wel cambio's genoemd. Enkele hotels en tourbedrijven accepteren ook credit cards en kunt u pinnen met uw pinpas.
Bij betalingen via travellers cheques, credit cards en pinpas worden administratiekosten in rekening gebracht. Deze betaalmethoden zijn echter niet overal geaccepteerd. Wij adviseren u daarom om ook contant geld (US dollars of Euro’s) in uw bezit te hebben.
Elektriciteit
In Suriname gebruikt men 110/127 volts en 60 cycles. In het binnenland is er geen elektriciteit.
Transport naar Suriname
Surinam Airways(SLM) biedt internationale en regionale vluchten naar Suriname vanuit Amsterdam (Nederland), Belem (Brazilië), Willemstad (Curaçao), Oranjestad (Aruba), Port of Spain (Trinidad) en Bridgetown (Barbados).
Overige luchtvaartdiensten naar Suriname worden verzorgd door KLM, Martin Air, Caribbean Star(BWIA) en META Airlines.
Transport in Paramaribo
Transport in de hoofdstad is mogelijk per bus of taxi. Let wel: de taxi’s zijn vaak niet herkenbaar en zijn niet voorzien van een taximeter. De hotels zullen gaarne een taxi voor u bestellen maar toeristen worden aangeraden eerst naar de prijs te vragen alvorens van de taxi gebruik te maken.
Het Klimaat.
Het klimaat is tropisch. De temperatuur schommelt tussen 23° C. en 32° C. Er zijn droge- en regenseizoenen: de kleine droge tijd: februari-april, de grote regentijd: mei-augustus; de grote droge tijd: augustusnovember; de kleine regentijd: november-februari.
De Bevolking.
Suriname heeft een multi-raciale bevolking met een verscheidenheid aan cultuuruitingen. Het bewonersaantal is ca. 490.000, waarvan ca. 260.000 inwoners in het distrikt Paramaribo. De oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen, ook wel inheemsen genoemd. De etnische verscheidenheid vindt haar ontstaan in de koloniale tijd, waarin de Afro-Surinamers als slaven uit Afrika werden ingevoerd; de Hindostanen, Javanen en Chinezen als Kontraktanten, terwijl ook Libanezen, Joden en Europeanen zich in de kolonie vestigden. Vanwege de integratie tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen zijn er ook vele kleurlingen ontstaan, de zogenaamde 'melting pot'.
De Taal.
Naast de officiële taal, het Nederlands, wordt het Surinaams of Sranan Tongo gesproken. Het Samami-hindi, het Javaans en het Chinees, worden in eigen etnisch verband gesproken, evenals de diverse talen der Indianen en Marrons. De Surinamer kan bovendien goed overweg met de Engelse taal.
Transport en communicatie.
Het wegennet heeft een totale lengte van 8.889 km, waarvan het grootste deel noordelijk gelegen is. Suriname beschikt verder over 1.500 km bevaarbare rivieren, kanalen, een internationale luchthaven (Johan Adolf Pengel luchthaven, voorheen Zanderij geheten) en 35 airstrips. Openbaar vervoer te land vindt plaats door de Staatsbusdienst en de particuliere lijnbussen, de zgn. "soulbussen" . Er worden vaste veerdiensten onderhouden over de Suriname-, de Marowijne-, de Saramacca- en de Corantijnrivier. Suriname heeft linksverkeer, daterende uit de periode toen Suriname een Engelse kolonie was.
Planten en dieren
Ontelbare exotische planten en dieren komen voor in het grotendeels onbewoond en onaangetast regenwoud.Suriname heeft 13 natuurreservaten en 1 natuurpark. Het land is rijk aan een verscheidenheid van wilde planten en dieren, inclusief 674 soorten vogels, 200 soorten zoogdieren, 130 soorten reptielen, 99 soorten amfibieën en duizenden botanische plantsoorten waarvan het overgrote deel nog nimmer onderzocht is.
De Nationale feestdagen.
1 januari Nieuwjaarsdag Holi Phagwa (Hindoe) ** Goede vrijdag ** 1 e en 2e paasdag ** Id-UI-Fitr (Moslim) ** 1 mei Dag van de Arbeid 1 juli-Dag der Vrijheden, 20 oktober Chinese Immigratie 25 november-Dag van de Republiek (Onafhankelijkheidsdag) 25/26 december-Kerstmis. ** ( Datum verschilt per jaar )
|
naar boven
Ontwerp © Webteam Suriname - Afdeling Suriname - Zwartenhovenbrugstraat - Paramaribo - Last update:
|
|
|
| | |