De familie Meurs

De familie Meurs

← Terug

 

Meurs

De familie Meurs kent zowel een Nederlandse als een Surinaamse tak. Voordat de in Paramaribo geboren Paulus Meurs in Nederland in het huwelijk trad werd hij de stamvader van de Surinaamse familie Meurs. De naam Meurs is in Suriname verbonden aan de Meursweg.

De in Paramaribo geboren Paulus Carel Gerard Meurs (1794-1825) was de zoon van Willem Simon Quirijn Meurs en Gerardina Hoijer van Brakel. Hij trouwde in 1818 in Den Haag met de in Breda geboren Seijna Pauline Caroline Wilhelmina Brunet de Rochebrune. Hun in 1821 geboren dochter Eleonore Charlotte Meurs trouwde in 1845 met Johannes Gerken.

Plantage Visserszorg

 

Eleonore Charlotte Meurs was buiten gemeenschap van goederen getrouwd en was mede-eigenaresse van de Surinaamse plantages Visserszorg, Lauzanne en Rouxgift, die werden beheerd door Planteau.

 

In 1855 kocht het echtpaar buitenplaats Kraaijbeek in Driebergen. Het echtpaar Gerken-Meurs was zeer vermogend, met naast te Driebergen ook bezittingen in Amsterdam, Rijsenburg (met o.a. de buitenplaats Pietersberg) en Zeist/Austerlitz.

 

Paulus Carel Gerard Meurs had voor zijn huwelijk in Nederland een relatie met Chrisje (Christina) de Mesquita, die in Suriname circa 1795 werd geboren. Zij was een dochter van Isak Abraham Bueno de Mesquita en Deborah van Mesquita.

 

Chrisje is de stammoeder van de Surinaamse families Meurs en Gillard (Gill’ard). Met Meurs kreeg ze Jacques Guillaume Meurs (1816- 1892) en Gerhardina Paulina Christina Meurs (1817–1869). Nadat Paulus Carel Gerard Meurs in 1817 naar Nederland vetrok kreeg Chrisje een relatie met Abraham Creigh Gillard met wie ze ook kinderen kreeg.

 

 

  Auteur: Nico Eigenhuis

 

p.s. De meursweg was vroeger de enige verbindingsweg tussen de Indira Ghandiweg (Pad van Wanica) en Martin Luther Kingweg (Paranam Highway) en liep door Onverdacht (Biliton) naar Paranam