Google
 
Web Suriname.NU
U kunt nu ook alleen binnen  ANDA Suriname  zoeken
   

   
ONDERDELEN
INDIANEN
 anda suriname  De oorsprong
 anda suriname  Landbouw/migratie
 anda suriname  Arowakken
 anda suriname  De Caraiben
 anda suriname  De Waraus
 anda suriname  De Trio's
 anda suriname  De Oayanas
 anda suriname  Mythen en sagen
 anda suriname  Europees contact

ONDERWERPEN
Geschiedenis
 anda suriname  Immigratie Algemeen
 anda suriname  Javaanse immigratie
 anda suriname  Donko's tot Guides
 anda suriname  Brieven v. Wetten
 anda suriname  Suriname bevolkt
 anda suriname  Slavernij
 anda suriname  De 20 ste eeuw
 anda suriname  Indianen (oorspr.)
 anda suriname  Paramaribo
 anda suriname  Albina
 anda suriname  MariŽnburg
 anda suriname  Oude kaarten
 anda suriname  Archieven-wijzer
 anda suriname  Post en postzegels
 anda suriname  Batavia
 anda suriname  Goslar
 anda suriname  Goud-zaken
 anda suriname  Geld-zaken
 anda suriname  Het Park
 anda suriname  Korps Politie
 anda suriname  Treinen
 anda suriname  Forten
 anda suriname  Westgrens
 anda suriname  Samenvattingen
     ( Engels )


AFDELINGEN
   Algemeen
  De Douane
   Telefoonboek
   Bevolking
   Distrikten
   Reis info
   Cultureel erfgoed
   Geschiedenis
   Foto's
   Natuur
   Personen
   Koken / recepten
   Vragen over NIBA
   Wat is ANDA

     
SURINAME  AFDELINGEN -  Geschiedenis - - Indianen, Inheemsen

 suriname . NU terug
 

Indianen, Inheemsen

De oorsprongDe Surinaamse indianen,  Wie zijn zij en waar kwamen zij vandaan.

Toen Afrika, Europa en Azië reeds lang bewoond waren door de mens, was het Amerikaanse continent nog onbetreden. Gedurende lange perioden werd het geisoleerd door enorme ijsbarrières die zich rond de polen hadden opgehoopt. Waarschijnlijk trokken Siberische grootwild-jagers tegen het einde van een der laatste ijstijden naar het oosten over de Behringstraat en kwamen zo in Alaska. Door een nauwe ijsvrije zone gingen zij vervolgens naar het zuiden en bereikten warmere onbewoonde streken.


Misschien was de overtocht vanwege het strenge klimaat alleen mogelijk gedurende een warmere klimaatsperiode terwijl de zeespiegel nog laag stond en de Behringstraat een landverbinding vormde. Zo een mildere periode dateert van 30.000 jaar geleden, terwijl de volgende milde periode het einde van de laatste ijstijd vertegenwoordigt en een goede 12.000 jaar achter ons ligt. Vele archeologische vondsten dateren van omstreeks die tijd, terwijl ook het uitsterven van de Mammoeth en andere grote zoogdieren in Noord Amerika in die periode plaats vond. Dit feit wordt thans algemeen toegeschreven aan de mens. Veel is er niet bekend over deze eerste migraties, wel staat vast dat die eerste stammen Palaeolitische jagers waren Zij leefden in de Vroege Steentijd, dat wil zeggen, zij hadden door splinteren vervaardigde vuurstenen wapenpunten en werktuigen, kenden geen enkele vorm van landbouw of veeteelt en leefden uitsluitend van jacht en visvangst naast het verzamelen van andere eetbare producten.
Een van de laatste opvattingen die voor ons veel aantrekkelijks heeft, stelt dat de trek der jagerstammen omstreeks 12.000 jaar geleden in Alaska begon en reeds 1000 jaar later Vuurland bereikte. Zij vonden een onbewoond continent met veel wild dat, nog niet aangepast aan de jachtmethoden der mensen en dus weinig schuw, gemakkelijk buit gemaakt kon worden.
Het groot wild raakte snel uitgeroeid en een voortdurende trek naar nieuwe jachtgebieden was het gevolg. Behalve de reeds genoemde Mammoeth werden tal van andere grote zoogdieren uitgeroeid waaronder ook de Mastodont, een grote olifantsoort in Zuid Amerika. De migratieroute ging naar het zuiden over de landengte van Panama en splitste zich van daar in verschillende richtingen. Omstreeks zo'n 9 tot 10 duizend jaar geleden verschenen de eerste Palaeolitische jagers in Zuid Suriname.


Hun stenen pijlpunten en andere werktuigen zijn in groten getale gevonden op de Sipaliwini Savanne. Het lijkt wel of zij eer niet lang verbleven en het is mogelijk dat zij er jaagden op een bepaald soort wild dat men er thans niet meer aantreft. Wij weten slechts dat in Venezuela de komst van deze jagers ongeveer 9000 jaar geleden plaats vond, en dat uit stuifmeelonderzoek gebleken is dat omstreeks die tijd de savanna's in Zuid Guyana een grote uitbreiding ondergingen. Staken deze jagers grote delen van de savanne en het savannebos in brand teneinde gemakkelijker het wild te bemachtigen en sneller te kunnen trekken? Toen het wild schaars werd gingen zij weer verder op hun eeuwige trek naar nieuwe jachtvelden.suriname . NU  naar bovenOntwerp © Webteam ANDA Suriname - Afdeling Nederland - Telefoon   06 1998 7075
Last update:


   ††