Google
 
Web Suriname.NU
U kunt nu ook alleen binnen  ANDA Suriname  zoeken
   

   
ONDERDELEN
ALBINA
 anda suriname  Albina 1
 anda suriname  Albina 2
 anda suriname  Albina 3
 anda suriname  Albina 4
 anda suriname  Albina 5
 anda suriname  Albina 6
 anda suriname  Albina 7
 anda suriname  Albina 8
 anda suriname  Albina 9

ONDERWERPEN
Geschiedenis
 anda suriname  Immigratie Algemeen
 anda suriname  Javaanse immigratie
 anda suriname  Donko's tot Guides
 anda suriname  Brieven v. Wetten
 anda suriname  Suriname bevolkt
 anda suriname  Slavernij
 anda suriname  De 20 ste eeuw
 anda suriname  Indianen (oorspr.)
 anda suriname  Paramaribo
 anda suriname  Albina
 anda suriname  MariŽnburg
 anda suriname  Oude kaarten
 anda suriname  Archieven-wijzer
 anda suriname  Post en postzegels
 anda suriname  Batavia
 anda suriname  Goslar
 anda suriname  Goud-zaken
 anda suriname  Geld-zaken
 anda suriname  Het Park
 anda suriname  Korps Politie
 anda suriname  Treinen
 anda suriname  Forten
 anda suriname  Westgrens
 anda suriname  Samenvattingen
     ( Engels )


AFDELINGEN
   Algemeen
  De Douane
   Telefoonboek
   Bevolking
   Distrikten
   Reis info
   Cultureel erfgoed
   Geschiedenis
   Foto's
   Natuur
   Personen
   Koken / recepten
   Vragen over NIBA
   Wat is ANDA

     
SURINAME  AFDELINGEN -  Geschiedenis - - ALBINA

 suriname . NU terug
 

  Albina


door Dr. André Loor   

August kappler werd geboren op 11 November 1815 te Mannheim in Duitsland. Zijn vader stierf vroeg en August ging werken op een kantoor en in een winkel, maar dat leven beviel hem niet. Op 19-jarige leeftijd trok hij naar Nederland waar hij zich in Harderwijk aanmeldde voor dienstname In het leger,dat naar Oost-Indie zou vertrekken. Maar omdat dat nog lang zou duren, nam hij dienst in het leger dat op vertrek stond naar Suriname. Op 16 December 1835 vertrok hij met het transportschip "Prins Willem Frederik Hendrik" uit Nederland en 33 dagen later, op 18 januari 1836, zeilde het schip de Surinamerivier op.
August Kappler de stichter

De soldaten gingen te Nw. Amsterdam aan land en pas twee weken later werden ze overgebracht naar het Fort Zeelandla. Kappler kwam direkt onder de indruk van de schoonheid van het land en zelf zegt hij: "nooit zal ik ook het ogenblik vergeten,waarop ik daar voet aan wal zette."

Kapplers Albina met de Maroni Packet.

's Avonds zat hij voor de kazerne te genieten van de vuurvliegjes en als hij overdag vrij van dienst was, dan trok hij erop uit om vlinders en insekten te vangen. Als militair moest Kappler ook dienst doen op posten in de dlstrikten en zo werd hij oonder andere geplaatst op de post Mauritsburg aan het Cordonpad.

Dit pad was als linie van verdediging aangelegd in de strijd tegen de Marrons. Deze oorlog was echter in de tijd van Kappler in feite al afgelopen en daarom had Kappler veel vrije tijd om met volle teugen te genieten van de natuur.

Kappler bracht van daar uit ook een bezoek aan post Armina en daar leerde hij de brede, majestueuze Marowijnerivier kennen. Later werd hij als korporaal kommandant van de militaire post Prins Willem Frederik aan de Marowijne, dicht bij Gallbi. En daar nam hij het besluit om zich later te vestigen aan de Marowijnerivier. Na afloop van zijn diensttijd vertrok Kappler op 28 November 1841 weer uit Suriname en op 18 januari 1842, precies zes jaar na aankomst in Suriname, was het schip te Den Helder in Nederland.

Kappler verliet de Militaire dienst en vertrok naar Stuttgart in Duitsland. Een belangrijke tegenvaller voor hem was, dat het schip waarmee hij een verzameling insekten en vlinders had verzonden naar Europa, op de kust van Engeland was vergaan. En Kappler had gedacht van de opbrenst van die verzameling zijn verdere plannen te kunnen uitvoeren. Kappler bleef niet lang In Europa en op 26 juli 1842 landde hij voor de tweede maal in Suriname, waar hij zich een bestaan wilde opbouwen met het verzamelen en verkopen van naturallen en met houtkap en handel met de Indianen en Marrons aan de Marowijne. Daar wilde hij zich vestigen. Het is misschien goed om hier te vermelden, dat er aan de Marowljne geen plantages waren en dat daar alleen Indianen en Marrons woonden. Daar was men helemaal geisoleerd van Paramaribo.

suriname . NU  naar bovenOntwerp © Webteam ANDA Suriname - Afdeling Nederland - Telefoon   06 1998 7075
Last update:


   ††